El llarg període que alguns governants romanen en llocs polítics, així com els extensos temps de la justícia, de vegades deixen imatges com la que es pot apreciar aquests dies a l'Audiència Nacional. Un grup d'octogenaris desfila des d'ahir pels passadissos de la seu de l'alt tribunal situada al municipi madrileny de San Fernando d'Henares, per tal de donar explicacions sobre la seva gestió al capdavant de diferents càrrecs públics durant l'època de Jordi Pujol i Soley com a president de la Generalitat.
Quan va néixer Macià Alavedra Moner fa 82 anys a Barcelona, ni tan sols havia esclatat encara la Guerra Civil a Espanya. Les seves bones relacions amb el 'patriarca' dels Pujol li van permetre assumir diferents càrrecs en altes institucions autonòmiques, com el Parlament de Catalunya, abans d'arribar al lloc de conseller d'Economia de la Generalitat entre 1990 i 1997. La Secció Segona de la Sala penal, però, el jutja aquests dies pels delictes de tràfic d'influències i blanqueig de capitals per uns fets comesos durant la primera dècada del present mil·lenni.
La seva dona, Doris Malfeito Torrella, un any més gran que Alavedra, també hagués estat encausada en el mateix procediment de no ser perquè va morir abans que s'acabés la instrucció. La Fiscalia Anticorrupció entenia que la seva participació en les activitats delictives del seu marit havia estat "essencial". Igual que ho va ser, a criteri del ministeri públic, la col·laboració de Maria Lluïsa Mas Crusells, la dona de Lluís Prenafeta, qui ostenta la dubtosa categoria de ser un dels principals imputats en l'anomenat cas Pretòria al costat de Alavedra i Luis Andrés García Sáez, que jutja l'esmentada Secció Segona de l'Audiència Nacional.
La contesa bèl·lica espanyola encara feia els últims rampells quan va veure la llum Prenafeta (Lleida, 17 de març de 1939), que avui va a l'esmentada seu de l'alt tribunal ben vestit amb la seva dona, nascuda tot just tres anys després. Als seus gairebé 78 anys, l'acusat -que va arribar a ser secretari de la Presidència de la Generalitat entre 1980 i 1990- de tràfic d'influències i blanqueig per fets comesos també durant la primera dècada del present segle haurà d'acudir tots els dies que duri el judici de l'Audiència Nacional al costat de la seva dona, una mica més jove però ja amb evidents signes d'haver sobrepassat els 75 anys.
Prenafeta no tindrà més remei, després que el seu advocat, Juan Córdoba, només hagi pogut arribar a un acord amb la Fiscalia respecte Alavedra, el seu altre client, que avui declararà davant del tribunal presidit per la magistrada Concepció Espejel per tal d'ajudar a llançar llum de cara a l'aclariment dels fets ia col·laborar en l'encaix de peces. Així ho ha reclamat la Fiscalia, que ha arribat a un acord amb Alavedra, qui haurà d'admetre els fets relatats pel ministeri públic a canvi d'acceptar el pacte que li permetrà deixar de desfilar pels passadissos de l'Audiència Nacional durant els propers dies.
Tant Prenafeta com Alavedra, que mantenien una "relació personal" amb Pujol -com descriu Anticorrupció-, "es van concertar" amb Luis Andrés García, que tenia una gran influència en diversos municipis, per "planificar i executar el maneig dels temps del desenvolupament urbanístic i de les adjudicacions ", el que va permetre als tres" rebre il·lícites comissions procedents dels empresaris "que es feien amb els concursos gràcies a aquestes relacions personals.
Els tres, considerats els capitostos de la trama, utilitzaven "un complex entramat societari i diversos comptes bancaris situades en territoris 'offshore" per "amagar quantiosos guanys" procedents de les esmentades activitats delictives, ja sigui de l'esmentat cobrament de comissions, ja sigui mitjançant l'evasió del pagament d'impostos a la Hisenda Pública.
Però el pas del temps no s'evidencia únicament en les cares dels 'avis' que s'asseuen al banc dels acusats de l'Audiència Nacional. També en fets processals puntuals, com la petició de Còrdova al tribunal. L'advocat ha al·legat que el delicte de blanqueig ha prescrit en relació al seu client Prenafeta, per -com ha argumentat- "l'elemental raó que han transcorregut més de 10 anys" des de 2003, quan es va analitzar l'últim exercici contra l'acusat, sense que s'hagi interromput amb una resolució.
L'argument, encara que va ser inicialment rebutjat pel tribunal, en considerar aquest que no era el moment processal oportú, si serveix per donar compte de les característiques d'aquest procés i del que ajustats que s'han tornat els temps i les altres circumstàncies -com els citats llargs períodes dels dirigents en l'Administració- que han derivat en les imatges anteriorment narrades.
Prenafeta i Alavedra s'enfronten a set anys de presó, un menys que García i el doble de temps que afronta la dona del primer, Mas Crusells, que podria ser condemnada a tres anys i sis mesos de presó pel delicte de blanqueig de capitals. Es tracta dels principals acusats d'un entramat ja entrat en anys en què, a més d'intermediaris amb influència sobre els poders públics -com els cabecillas-, també hi ha col·laboradors, empresaris, alcaldes i regidors que formaven part d'aquesta presumpta xarxa de corrupció que va aflorar a Catalunya a principis de mil·lenni i que va semblar marcar el principi de la lluita contra aquest tipus de funcionament corrupte.
Diari Digital El Confidencial