Fins ara denunciar un cas de corrupció era un autèntic calvari i assetjament per al denunciant ja que la legislatura espanyola no els protegeix. Espanya no protegeix l'anonimat dels delators / denunciants ni impedeix, per tant, que els seus superiors intentin fer callar les seves denúncies portant el "mobbing" (terme anglès que s'utilitza per referir-se a l'assetjament laboral) laboral fins a l'extrem.
Amb la formació del nou Govern del PP liderat per Mariano Rajoy (això implica una nova legislatura) s'ha creat la comissió per la qualitat democràtica del Congrés. L'esmentada comissió ha donat els seus primers passos pel que fa al tema aprovant una llei que ofereix una protecció integral als delators.
La posada en marxa d'aquesta llei (llei de protecció per als delators de casos de corrupció) serà la primera quinzena del present mes de desembre.
Durant el passat mes d'agost es va crear la Plataforma per l'Honestedat (liderada per Pedro Arancón) per defensar i donar suport a tots els ciutadans valents de denunciar casos de corrupció, sobretot en l'àmbit polític.
La Plataforma per l'Honestedat ha elaborat un esborrany legal en què exigeix un seguit de mesures:
- Anonimat del denunciant garantit.
- Lloc de treball garantit.
- Cost de les despeses del denunciant en serveis jurídics i assistència psicològica.
Els promotors de la plataforma plantegen crear un observatori que administri el compliment de la llei, davant el qual els funcionaris puguin denunciar i que s'ocupi de la seva protecció efectiva.
Al seu dia, Ciutadans ja va presentar la seva pròpia llei recollint bona part de les demandes de la plataforma. No obstant això, per al portaveu de la Plataforma per l'Honestedat, Pedro Arancón, el projecte pateix de certa falta d'independència.
El Periódico Digital