Un grup de 28 professionals liberals, majoritàriament juristes, constituïts al voltant de la plataforma Societat Civil contra la Corrupció, han plantejat avui 99 mesures "d’efectiva aplicació contra la corrupció", com la reducció a un terç dels càrrecs públics i la supressió d’assessors.
En un acte celebrat a la Universitat de València, i de forma simultània a Madrid, la iniciativa, presentada per un grup de catedràtics, advocats, jutges, arquitectes, alts funcionaris i sociòlegs, està recolzada per la catedràtica d’ÈticaAdela Cortina, els jutgesManuela Carmena i Pedro Viguer, entre d’altres.
Entre les seves propostes es reclama l’estricta regulació de les subvencions a sindicats i patronals, majors penes als polítics que delinqueixin en l’exercici del seu càrrec, canvis en la forma de triar als membres del Consell General del Poder Judicial o la impossibilitat de substituir a un fiscal que investigui casos de corrupció.
En un document de 30 folis es detallen mesures relacionades amb l’enfortiment de la funció pública i el control de l’administració, propostes electorals comles llistes obertes i limitació de permanència en càrrec públic a 8 anys, la destitució dels càrrecs imputats o la prohibició que empreses amb contracte vigent amb l’administració realitzin donacions a partits.
També es detallenmesures contra l’evasió i els paradisos fiscalsque passen per implicar als serveis secrets en la detecció de corruptes, la publicació de llistes d’empreses i persones implicades en casos de corrupció o l’aplicació de taxes als moviments de capitals des de països considerats paradisos fiscals.
A l’àmbit social, es proposa la supresió del copagament farmacèutic per pensionistes i discapacitats, la supresió del contracte negociat sense publicitat oque les empreses corruptes siguin castigades amb deu anys sense poder optar a contractes públics.
A l’àmbit judicial es contempla augmentar el nombre de jutges fins arribar a la mesura europea de 21 per cada 100.000.
Així mateix, es reclama la limitació de l’aforament als delictes comesos en l’exercici del càrrec, una reforma del codi penal que permeti la col.locació de dispositius electrònics que permetin la gravació de converses privades d’investigats tant a la via pública com en els seus domicilis o altres llocs tancats i la instal.lació de software que permeti de forma remota l’exàmen d’un contingut d’un ordinador sense coneixement del seu titular o usuari.
Per la posada en marxa d’aquestes mesures, aquesta plataforma reclama la implicació dels partits però també"la vertebració social", segons Adela Cortina, que ha criticat insistentment la "desmoralització" que produeix la corrupció i ha abogat per fer valer les "sinergies" que puguin sorgir de l’àmbit universitari, empresarial i polític.
Per Tomás i Tío, president de la Fundació per la Justícia, aquestes 99 propostes "no són solucions", sinó que haurien de ser assumides per la ciutadania i els partits i el seu compliment verificat en un observatori que, segons ha explicat, s’haurà de constituir entre totes les asociacions que vulguin implicar-se en aquest procés regenerador.
Un altre dels signants, el catedràtic d’Economia Aplicada i expresident de l’ICO,Aurelio Martínez, ha explicat que la corrupció a Espanya suposa el desviament d’entre 10.000 i 40.000 milions d’euros, el que suposa entre l’,1 i el 3,5 per cent del PIB.
Aquesta plataforma és una iniciativa que sorgeix a València, en el si de la Fundació per la Justícia, i que pretén "invitar als partits a adoptar aquest catàleg de mínims, nascut de l’exigència de la ciutadania per forçar un compromís ferm contra la corrupció, segona causa de preocupació dels espanyols".
Entre els signants del text figuren també el jutge Vicente Ríos o l’advocada Ana Móner.
Diari Digital El Mundo